Patiënt van de maand april: Bobbie

Deze maand is bij Bobbie op de praktijk een teek verwijderd. De eigenaar van Bobbie kreeg de teek niet verwijderd en mevrouw wilde ook niet meer schade aanrichten dan nodig. Wij helpen u graag met het verwijderen van de teek(en) bij uw hond of kat.

Teken zijn dit jaar al erg vroeg actief, dit komt omdat het al erg warm is buiten! Ook worden het er elk jaar meer, dat komt doordat het gemiddeld wat warmer is buiten gedurende het jaar. Al rond de 7 graden wordt een teek actief.

Teken zitten in bomen, bosjes en (hoog) gras waardoor de hond makkelijk in contact komt met deze rare beestjes, zeker als u vaak in bosrijk gebied wandelt. Als de teek op het dier terecht is gekomen bijt hij zich vervolgens vast in de huid en zuigt zich vol met bloed. Door het opzuigen van het bloed kunnen er ziektes worden overgebracht. Bij de mens, maar soms ook bij de hond kan de teek de Ziekte van Lyme overbrengen, maar ook andere ziektes zoals Babesiose en Ehrlichiose. Daarom is het belangrijk de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Wat u niet moet doen als uw dier een teek heeft is: alcohol, olie of jodium erop smeren, verbranden of proberen weg te halen met een pincet. Bel ons gerust en wij helpen u! Het is overigens een fabel dat teken zich laten vallen uit de boom en zo op de hond of kat terecht zouden komen.

Een tekenbeet komt ook bij mensen vaak voor, controleer dus niet alleen uw huisdier maar ook uzelf regelmatig.

U kunt uw hond of kat beschermen tegen teken, hierdoor verkleint u de kans aanzienlijk dat een teek zich vastbijt aan de hond of kat. Wij hebben daarvoor goed werkende middelen die u maandelijks als vlooien- en tekenmiddel kunt toedienen aan uw huisdier. Ook hebben wij goed werkende tekentangen waarmee u zelf de teek kunt verwijderen.

Patiënt van de maand april: Bobbie